ÜRETİM
Şarap hem çok basit hem de oldukça karmaşık yapıya sahip bir içecektir. Şarap üretiminde çok az malzemeye ihtiyaç duyulması şarabı basitleştirirken şarabın üretimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler ve bunlar şarabın lezzetini doğrudan etkilemesi şarabın karmaşıklığını gözler önüne seriyor. Fermente üzüm suyundan elde edilen ve alkollü bir yapıya sahip olan şarap, organik bir şekilde üretildiğinde eşsiz bir lezzete sahip olur. Özellikle romantizmi temsil eden şarap ile eşsiz dakikalar yaşayabilmek mümkündür.
Şarap teknik olarak pek çok farklı meyve ile üretilebilir. Ancak üzümün çeşitli özelliklere sahip olması şarap üretiminde yüzyıllardır üzümün daha yoğun bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Üzümde asit dediğimiz bir madde vardır. Bu madde şarabın çok daha uzun süre korunmasını sağlar. Ayrıca üzümde şeker oranının yüksek olması da alkol oranını doğrudan etkilediği için şarap üretiminde üzüm kullanımı fazlasıyla yaygındır. Bunun dışında şarap üretimde üzümün kullanılıyor olmasının bir diğer sebebi ise şaraba kırmızı rengi veren ve şarabın omurgasını oluşturan taneye üzümün sahip olmasıdır. Perdix, şarap üretimi sırasında 5 farklı üzüm türünden faydalanır. Bu türleri aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür.
Perdix’in Şarap Üretiminde Kullandığı Üzüm Türleri
Cabernet Sauvignon: Bu ürüm türü dünyada en ünlü üzümlerden bir tanesidir. En pahalı şarapların bu üzüm türü ile üretildiğini ifade edebilmek mümkündür. Çin’de ve Hindistan’da yetişen cabernet sauvignon, yıllanma potansiyeli en fazla olan üzümdür. Cabernet sauvignon doğru saklanması durumunda 20 yıldan fazla süre ile dayanabilmektedir. Yıllandıkça değişen ve güzelleşen bir tada sahip olan üzüm; yoğun renkli, orta asitli ve kırmızı meyve aromalıdır.
Petit Verdot: Petit verdot üzümü şaraba buruk tat veren bir üzümdür. Bu nedenle cabernet sauvignon üzümleri ile birlikte harmanlanarak şarap üretiminde kullanılmaktadır. Bu sayede çok daha eşsiz bir aroma ortaya çıkar.
Boğazkere Üzümü: Boğazkere Diyarbakır’ın yerel üzümüdür. Adını dilde bıraktığı kuruluk ve burukluktan alan üzüm, kırmızı şarap yapımında kullanılıyor. Düşük asitli, belirgin tanenli, koyu kırmızı şaraplar boğazkere üzümü ile elde edilir. Türkiye’deki meşe fıçılarında olgunlaşmaya en uygun olan boğazkere üzümü, fıçıda yumuşar ve moka, vanilya aromaları kazanır. Bu da şarabın eşsiz bir lezzete sahip olmasını sağlar.
Pinot Noir: Kırmızı şarap üretiminde kullanılan bu üzüm, dünyadaki en popüler üzümler arasında yer almaktadır. En çok Fransa’da yetişen üzüm, Perdix ile Urla’da da yetiştirilerek şarap üretiminde kullanılmaktadır. Dünyanın en iyi şaraplarının pinot noir üzümü ile üretildiği göz önüne alındığında pinot noir üzümünün ne denli önemli ve kaliteli olduğu anlaşılabilir.
Sauvignon Blanc: Beyaz şarap üretiminde kullanılan sauvignan blanc üzümünün taneleri orta büyüklüktedir. Sulu bir yapıda olan üzüm, çok asitli ve aromatik özelliklerine de sahiptir. Bu nedenle bu üzümle üretilen şarapların kendine has bir karakteri ve kalitesi bulunmaktadır.
Bornova Misketi: Bornova misketi de beyaz şarap üretiminde kullanılan bir üzüm çeşididir. Taneleri orta büyüklükte, kalın kabuklu, düşük asitli bir üzüm çeşidi olan Bornova misketinin ana vatanı İzmir’dir. Bu doğrultuda anavatanında üretilen ve satışa sunulan Bornova misketi ile eşsiz lezzete sahip şaraplar üretebilmek mümkündür.
Perdix Wines - Urla
Bizi Instagram'da takip edin @perdixwines