top of page

ORGANÄ°K ÜZÜM ÜRETÄ°M​

Organik Tarım 

Dünya nüfusunun hızlı artışı ve sanayileÅŸmedeki bilinçsiz ve denetimsiz geliÅŸmesi insan ve çevre saÄŸlığı konusunda birçok sorunu da beraberinde getirmiÅŸtir. Sorunların en önemlilerinden birisi tarımda üretim artışını saÄŸlamak amacıyla çok çeÅŸitli kimyasalların yaygın bir ÅŸekilde kullanılmasıdır. Yapılan uygulamalar tarımsal verimliliÄŸi artırırken; gerek kullanılan sentetik kimyasal ilaçların tarımsal ürünlerde bıraktığı kalıntılar; gerekse sentetik mineral gübrelerin yer altı sularına karışarak içme sularında meydana getirdiÄŸi olumsuzluklar insan saÄŸlığı için tehdit oluÅŸturmaya baÅŸlamıştır. Görülen olumsuzluklar karşısında özellikle gelir seviyesi yüksek geliÅŸmiÅŸ ülkeler, yüksek gelir grupları ve bilinçli üreticiler doÄŸal dengeyi bozmayan insanlarda ve diÄŸer canlılarda toksik etki yapmayan ürünleri talep etmeye ve tüketmeye yönelmiÅŸlerdir. Bu amaçla yeni bir üretim tarzı konvansiyonel tarıma alternatif olarak ortaya konmuÅŸ ve deÄŸiÅŸik ülkelerde Organik (Syn. ekolojik, biyolojik) tarım ismiyle anılmıştır. Dünyanın baÅŸlangıçta var olan hassas dengelerinin bozulması sonucu insanlık için tehlikeli bir silah haline gelmiÅŸtir. Organik tarım felsefesinde güdülen amaç öncelikle kötü gidiÅŸi durdurmak ve mümkün olduÄŸu kadarı çevreyi insan saÄŸlığını tehlikeye düÅŸürmeyen, onların saÄŸlıklı ürünlerle besleyen bir hale getirmiÅŸtir. 

 

Organik BaÄŸcılık 

Organik baÄŸcılık, üretimde kimyasal girdi kullanmadan yönetmelikler çerçevesinde yapılan, üretimden tüketimine kadar her aÅŸaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim yöntemidir. Organik baÄŸcılık, yanlış uygulamalar sonucu bozulan ekolojik dengenin bilinçli tarım teknikleri ve doÄŸalı girdilerin kullanılarak yeniden tesisini ve canlı sürdürülebilir agro-ekosistem yaratmayı hedefler. Organik baÄŸcılık lüks deÄŸildir. Birçok kiÅŸinin düÅŸündüÄŸü gibi uygulanamaz bir tarım deÄŸil, bilgi ve analiz gerektiren tarımsal üretim ÅŸeklidir. Organik baÄŸcılık, konvansiyonel üretimin alternatifi deÄŸil, ülkemiz coÄŸrafyasının az kirlenmiÅŸliÄŸinin ve iklim özelliklerinin bizlere tanıdığı bir fırsattır. 

_DSC4882-201.jpg

Organik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon 

Bir ürünün Organik olarak yetiÅŸtirilmesi veya projelendirilmesi düÅŸünüldüÄŸünde; 

- Çevre, yetiÅŸtiricilik ekolojisinin ve ÅŸartlarının uygun olduÄŸu bir yöre seçilmelidir. 

- Organik tarım faaliyetine bireysel olarak yapabildiÄŸi gibi proje dahilinde de baÅŸvurabilir 

- Uygun bulunan üretici veya proje baÅŸvurduÄŸu kontrol sertifikasyon kuruluÅŸu ile sözleÅŸme yapar. 

- AnlaÅŸma sonrası baÅŸlayacak kontrollerin zamanı saptanır. Kontrol yılda en az bir kez yapılmalıdır. 

- Çiftçi, ürün ve arazi bilgilerinden oluÅŸan dokümanlar doldurulur ve ÅŸartlar uygun olması halinde karşılıklı anlaÅŸma yapılır. 

- SözleÅŸmesi yapılan üreticinin bağı Organik tarım geçiÅŸ süresine alınmış olur. GeçiÅŸ süreci, konvansiyonel üretiminden Organik ürüne dönüÅŸüm periyodudur. DiÄŸer bir ifadeyle, Organik üretime baÅŸlanmasından ürünün Organik olarak kabul edilmesine kadar geçen süredir. BaÄŸda, geçiÅŸ süresi 3 yıldır. Kontrol ve sertifikasyon kuruluÅŸu geçiÅŸ süresini uzatabilir veya kısaltabilir. Bu süre geçiÅŸ için gerekli sürenin yarısından fazla olmaması gerekir. Bu sürenin hesaplanmasında hasat tarihi dikkate alınmalıdır. 

- “Organik Tarım GeçiÅŸ” sürecindeki ürünler geçiÅŸ ürünü olarak deÄŸerlendirilir. “Organik Tarım GeçiÅŸ” etiketi ile pazarlanma imkanı vardır. 

- Ürünün iÅŸleme aÅŸamasında iÅŸletme kontrolleri muhasebe kayıtları ile birlikte yapılır. 

- Üründen alınan numuneler akredite bir laboratuarda analiz yapılır. 

- Uygun bulunan ürünlere ait sertifikasyon verilir. 

 

Organik tarıma geçiÅŸte bazı yeni yatırım ihtiyaçları ortaya çıkabilir. Daha çok toprak iÅŸleme ve iÅŸgücüne ihtiyaç duyulur ve genellikle üretime geçiÅŸte ilk yıl üretimde düÅŸüÅŸ söz konusudur. Ancak geçiÅŸ süresinden sonra toprak mikrobiyolojisi dengelenerek verimlilik normale seviyeye ulaÅŸmış olur. Ürünün Organik ürün olarak tanımlanması için yönetmelik gereÄŸince Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı tarafında yetki verilmiÅŸ olan kontrol ve sertifikasyon kuruluÅŸları üretimin her aÅŸamasında kontrol edilerek adı geçen kuruluÅŸlardan “Organik ürün” belgesini almak zorundadır. 

 

Organik Tarımın Özellikleri 

- Planlı, 

- SözleÅŸmeli, 

- Her aÅŸaması kayıt altına alınmış, 

- Tarladan tüketiciye ulaşıncaya kadar kontrollü, 

- Sertifikalı, 

- Karşılıklı güven esasına dayanan bir üretim sistemidir.

 

 

Organik Üzüm YetiÅŸtirme TekniÄŸi 

Organik baÄŸcılığın baÅŸlangıç aÅŸamasını dikkate aldığımızda üçe ayrılır. 

- Organik fidan dikimiyle baÅŸlayıp organik üretime devam eden, 

- Organik olmayan fidanın dikimi ile baÅŸlayan ve 3 yıllık geçiÅŸ döneminden sonra organik üretime devam eden, 

- Mevcut baÄŸlarda, 3 yıllık geçiÅŸ döneminden sonra Organik üretim olarak devam eden, 

 

Üç baÅŸlangıç noktasından sonra baÄŸcılıkta yapılan tüm kültürel iÅŸlemlerin hepsi Organik tarımın esasları dikkate alındığında hemen hemen konvansiyonel üretim tekniÄŸi ile aynıdır. 

 

Hastalıklar ve Zararlılar ile Mücadele 

Zirai mücadele açısından geleneksel üretim ve Organik tarım arasında farklar vardır. DoÄŸadaki biyolojik çeÅŸitliliÄŸi azaltan, kalıntı sorunu yaratacak sentetik kimyasal kullanmayı yasaklamaktadır. Zararlıların kontrolünde biyolojik mücadeleye, yararlı faunanın korunması ve biyoteknolojik yöntemlere önem verilir. Organik baÄŸcılıkta hastalıkları iyi tanımak baÅŸarının ilk koÅŸuludur. Kültürel önlemler önemsenmelidir. Hiç tarımsal savaşım ilacı kullanılmadan yapılan tarım da organik tarım olarak algılanmamalıdır. Gerek duyulduÄŸunda mutlak suretle Organik tarım sertifikalı ilaçlar güvenle kullanılmalıdır. Bu ilaçların doÄŸal çevreye hiçbir zararı bulunmamaktadır. 

 

PERDIX ÅžARAPLARI olarak baÄŸcılık yönetimimizin her aÅŸamasında Organik baÄŸcılığın tüm prensiplerini yerine getirmekte ve gerek gördüÄŸümüz noktalarda Biyodinamik tarımın da prensiplerine uyum saÄŸlamaya çabalamaktayız. 

​

Petit Verdot: Petit verdot üzümü ÅŸaraba buruk tat veren bir üzümdür. Bu nedenle cabernet sauvignon üzümleri ile birlikte harmanlanarak ÅŸarap üretiminde kullanılmaktadır. Bu sayede çok daha eÅŸsiz bir aroma ortaya çıkar.

 

BoÄŸazkere Üzümü: BoÄŸazkere Diyarbakır’ın yerel üzümüdür. Adını dilde bıraktığı kuruluk ve burukluktan alan üzüm, kırmızı ÅŸarap yapımında kullanılıyor. DüÅŸük asitli, belirgin tanenli, koyu kırmızı ÅŸaraplar boÄŸazkere üzümü ile elde edilir. Türkiye’deki meÅŸe fıçılarında olgunlaÅŸmaya en uygun olan boÄŸazkere üzümü, fıçıda yumuÅŸar ve moka, vanilya aromaları kazanır. Bu da ÅŸarabın eÅŸsiz bir lezzete sahip olmasını saÄŸlar.

 

Pinot Noir: Kırmızı ÅŸarap üretiminde kullanılan bu üzüm, dünyadaki en popüler üzümler arasında yer almaktadır. En çok Fransa’da yetiÅŸen üzüm, Perdix ile Urla’da da yetiÅŸtirilerek ÅŸarap üretiminde kullanılmaktadır. Dünyanın en iyi ÅŸaraplarının pinot noir üzümü ile üretildiÄŸi göz önüne alındığında pinot noir üzümünün ne denli önemli ve kaliteli olduÄŸu anlaşılabilir.

 

Sauvignon Blanc: Beyaz ÅŸarap üretiminde kullanılan sauvignan blanc üzümünün taneleri orta büyüklüktedir. Sulu bir yapıda olan üzüm, çok asitli ve aromatik özelliklerine de sahiptir. Bu nedenle bu üzümle üretilen ÅŸarapların kendine has bir karakteri ve kalitesi bulunmaktadır.

 

Bornova Misketi: Bornova misketi de beyaz ÅŸarap üretiminde kullanılan bir üzüm çeÅŸididir. Taneleri orta büyüklükte, kalın kabuklu, düÅŸük asitli bir üzüm çeÅŸidi olan Bornova misketinin ana vatanı Ä°zmir’dir.  Bu doÄŸrultuda anavatanında üretilen ve satışa sunulan Bornova misketi ile eÅŸsiz lezzete sahip ÅŸaraplar üretebilmek mümkündür.

Perdix Wines - Urla

 Bizi Instagram'da takip edin @perdixwines

Instagram
bottom of page